Αρχική σελίδα Πληροφορίες για το χωριό μας

Το χωριό μας

 

 2942 clip_image0011

 

Ο οικισμός Φαναρίου χτισμένος πολύ κοντά στην αρχαία Δίκαια, μέχρι και το 1922, κατοικούνταν από λίγες οικογένειες μουσουλμάνων, οι οποίοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρώτοι πρόσφυγες από την περιοχή της Κεσσάνης κατέφυγαν στα χωριά Αμβροσία, Γαλήνη και Ίασμο. Στο Φανάρι, στην αρχή ήρθαν οι οικογένειες Καμπάνταη, Αγγελή, Καράμπαμπα και μετά σιγά-σιγά άρχισαν να εγκαθίστανται και άλλες οικογένειες προσφύγων συγγενικές ή και από τα ίδια χωριά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από το Μάλτεπε και λίγες οικογένειες από το Μπεϊντίκιοϊ και Κιουρτζίκιοϊ.

Όσο αυξάνονταν ο αριθμός των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη, τόσο μειώνονταν ο αριθμός των Μουσουλμάνων που κατοικούσαν στο Φανάρι.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Φαναρίου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Κανένας από τους πρώτους κατοίκους, που ήρθαν από την περιοχή της Κεσσάνης, δεν ασχολήθηκε με τη θάλασσα. Με τη θάλασσα ασχολήθηκαν λίγες οικογένειες, που ήρθαν από άλλες περιοχές και είχαν πείρα από αυτή, όπως του Διαμαντάκη, Γκιγκίλα και Μανταδάκη. Τις βάρκες τους τις έδεναν δυτικά του Φαναρίου γιατί τότε δεν υπήρχε λιμάνι. Το σημερινό λιμάνι παλαιότερα υπήρχε ως μια μικρή λίμνη που αργότερα ανοίχτηκε το στόμιο επικοινωνίας με τη θάλασσα στη δεκαετία του 1960. Λιμάνι κανονικό λειτούργησε μετά το 1965 και εκσκαφές και λιμενικά έργα έδειξαν ότι είναι ένα από τα πιο ασφαλή αλιευτικά και μεσαία τουριστικά καταφύγια.

Από το 1967 άρχισαν να μπαίνουν και οι βάσεις για τη λειτουργία του Camping και των bungalows. Έτσι, σιγά-σιγά το Φανάρι άρχισε να αναδεικνύεται σε τουριστικό πόλο της Θράκης. Σήμερα, αξιοποιούνται οι πεντακάθαρες παραλίες από τα αναψυκτήρια με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να συρρέει πλήθος λουομένων. Στο Φανάρι μπορεί ο καθένας να απολαύσει τη θάλασσα καθ ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διότι και με τα ισχυρά μελτέμια (βοριάδες) οι παραλίες του δεν επηρεάζονται.

Σήμερα, στο χωριό μας κατοικούν περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τη θάλασσα (επαγγελματίες ψαράδες) και τη γεωργία. Λειτουργούν δέκα(10) ταβέρνες που φημίζονται για τα φρέσκα και νόστιμα θαλασσινά τους, τέσσερα (4) ξενοδοχεία και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Φανάρι είναι το διασημότερο τουριστικό θέρετρο της Θράκης με μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο χωριό μας, το Φανάρι Ροδόπης, μπορείτε να απολαύσετε την πεντακάθαρη θάλασσα, τα πεντανόστιμα θαλασσινά και την ηρεμία?..Καλωσήρθατε!!!