Εγνατία οδός

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου για το σχολικό έτος 2014-2015 εκπόνησαν σχέδιο εργασίας (project) με θέμα την Εγνατία οδό. Οι δραστηριότητες στα πλαίσια του project αυτού, κάλυπταν διάφορους άξονες. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά εξέτασαν την ταυτότητα του έργου (εικόνα 1).

Picture1

Διαπίστωσαν ότι η Εγνατία οδός:

  • εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα (Ν.Θεσπρωτίας) έως τους Κήπους (Ν.Έβρος),

 

  • έχει μήκος 670 χλμ.,

 

  • κι εξυπηρετεί τις περιοχές: Θεσπρωτία-Ιωάννινα-Γρεβενά-Κοζάνη-Βέροια-Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη,

 

  • συνδέεται με:


Αλβανία - ΠΓΔΜ - Βουλγαρία- Τουρκία μέσω εννέα κάθετων αξόνων,

 

  • διέρχεται από:

 

 

Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Μέτσοβο - Γρεβενά - Κοζάνη - Βέροια - Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Ξάνθη- Κομοτηνή ? Αλεξανδρούπολη,

  • συνδέεται με τα λιμάνια:

Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, και

  • συνδέεται με τα αεροδρόμια:

Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης.

 

 

 

Εξετάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, αναγνώρισαν τη σημασία του έργου τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο:

1.Στα Βαλκάνια διαπίστωσαν πως η κατασκευή του έργου επέτρεψε την εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, διευκόλυνε τον τουρισμό και κατέστησε τη Θεσσαλονίκη εμπορικό κέντρο. Επιπλέον, βοήθησε στη γνωριμία και επικοινωνία των γειτονικών λαών και κατ?επέκταση στη σταδιακή εξάλειψη προκαταλήψεων.

2.Στην Ελλάδα ευνόησε την κοινωνική ζωή στις έως τώρα απομονωμένες περιοχές της χώρας. Επέτρεψε την πρόσβαση σε βελτιωμένες δομές περίθαλψης και εκπαίδευσης, σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

 

Παράλληλα με τη νέα Εγνατία, οι μαθητές ανέτρεξαν σε πληροφορίες σχετικά με την Αρχαία Εγνατία, μέρος της οποίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν κατά την ημερήσια εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στους Αρχαίους Φιλίππους (εικόνα 2). Μερικά από τα στοιχεία που συνέλεξαν αναφέρουν ότι:

  • η Via Egnatia ήταν ένας από τους σηματικότερους δρόμους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (από το Δυρράχιο ως την Τραϊανούπολη),

 

  • κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.Χ.στα ίχνη ενός αρχαίου, προ Ρωμαϊκού δρόμου που εκτείνονταν ανάμεσα στις Αδριατικές χώρες και στο Αιγαίο,

 

  • το όνομα ΕΓΝΑΤΙΑ δόθηκε σε όλο το δρόμο, από την Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη,

 

  • κατασκευαστής της, από τον οποίο και πήρε το όνομα της, ήταν ο Γναίος Εγνάτιος.

 IMG 5243 4

Η Αρχαία Εγνατία διερχόταν από σημαντικά κέντρα της εποχής:

Αμφίπολη

αμφιπολη

 Πέλλα

 πελλα

 και φυσικά τους Φιλίππους που επισκεφθήκαμε:

IMG 5219 2

IMG 5224 2

Μεγάλη είναι η περιβαλλοντική σημασία που αποδίδεται σε διάφορα προστατευμένα σημεία που ενώνονται με την Εγνατία οδό. Το Δίκτυο Natura 2000 (εικόνα 3) είναι το μέσο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιείται για την καταπολέμηση της απώλειας, της βιοποικιλότητας και είναι σημαντικά διευρυμένο στην εγγύτητα της Εγνατίας Oδού. Μία άλλη σημαντική συνθήκη προστασίας του περιβάλλοντος είναι η σύμβαση Ramsar (εικόνα 4). Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1971. Η Ελλάδα ήταν η 7η χώρα που υπέγραψε και ενεργοποίησε την εν λόγω σύμβαση ανακηρύσσοντας 10 υγροτοπικές περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. Στην εγγύτητα της Εγνατίας Oδού εντοπίζονται 7 από τις 10 περιοχές  Ramsar, ανάμεσα στις οποίες η λίμνη Βιστωνίδα, την οποία και γνωρίζουν πολύ καλά οι μαθητές λόγω της εγγύτητας της με το χωριό μας.


NATURA2000map


ramsar